Romanya`da Nasıl Çalışırım Başvuru Süreci

Romanya`da Nasıl Çalışırım Başvuru Süreci

Gelelim Romanya`da calismaya. Romanya`da yatirimci olup kendi isinizi kurmak istiyorsaniz prosedurler cok daha farkli, onu bastan soyleyelim. Bu yazimiz, Romanya`da maasli calismak isteyenler icin.

Romanya, diger bati Avrupa ulkeleri gibi yogun goc alan bir ulke degil. Oyle Kanada gibi arzi talepten fazla olan bir ulke de degil. Bu sebeple yurtdisindan gelip Romanya`da calismak isteyenler icin kati kotalar mevcut.

Genelde Turkiye`den Romanya`ya calismaya gelenler ya uluslararasi bir firmada ya da Turk firmalarinda calisiyor. Romanya`da uzun seneler yasamis ve Romenceyi ana dili gibi bilenler icin durum daha farkli tabi ki.

turkcebilencalisan

Anlayacaginiz uzere, Romanya`da calisma vizesine sahip olabilmek icin oncelikle bir firmanin sizi calisan olarak kabul etmesi gerekiyor. Ve bu firmanin Romanya`da sizi almak istedigi alanda calisan bir Romen bulamamis oldugunu kanitlamasi gerekiyor. Tabi, bunun farkli yontemleri var. “Turkce bilen bir eleman ariyorum“ dedigi zaman zaten potansiyel Romen calisan sayisi dibe vuruyor.

Saka bir yana, firmanin sizi istemesi basli basina surecin kendisi. Cunku, sizi ise alabilmek icin uzun bir basvuru surecinden gececek.

Yaklasik 3,5-4 ay suren bir surecten bahsediyoruz. Gelin birlikte bakalim surece.

1. Romen Gocmen Burosu`ndan calisma izninin alinmasi

2. Turkiye`deki Romen Konsoloslugu`ndan uzun sureli calisma vizesi alinmasi (D/AM tipi vize)

3. Romanya`da calisma kontratinin imzalanmasi

4. Gocmen Burosu`ndan oturma izni icin basvuruda bulunulmasi ve oturma izninin alinmasi

Calisma izninin alinmasi icin, firmanin sizin pozisyonunuzda calisacak bir Romen bulamadigini kanitlamasi gerekiyor. Sonrasinda da sizin Turkiye`deki egitim durumunuzun Romanya`da denkliginin yapilmasi lazim.

Bu surecte gereken belgeler,

  1. Hague apostili yapilmis ve Ingilizce`ye cevrilmis Turkiye`deki diplomalar (lisans, yuksek lisans, vs)
  2. Savciliktan alinan temiz belgesi (90 gun gecerli)
  3. Turkiye`de calisma deneyimi varsa onceki isyerlerinden alinan calisma belgesi (Ingilizce)
  4. istanbul`daki konsolosluga verilmek uzere Romanya`da ikamet edecegi ev kontrati
  5. Ozgecmis
  6. Pasaportunuzun tum sayfalarinin fotokopisi
  7. 6 adet fotograf

Calisma izni alindiktan sonra calisma vizesi alabilmek icin gereken ek belgeler,

  1. Gocmen Burosu tarafindan verilen calisma belgesi
  2. Firmanizla imzaladiginiz calisma kontrati
  3. Savcilik temiz belgesi (Zaten almistik)
  4. Ikamet edilecek ev kontrati fotokopisi
  5. Ozel sigorta (6 aylik D/AM vizesi suresince gecerli olacak)
  6. Pasaportun fotokopileri

Calisma vizeniz ciktiktan sonra rahatlayabilirsiniz. Geriye kalan tek surec oturma izninizin alinmasi. Bu islemi burada, Romanya`ya geldiginizde yapacaksiniz. 6 aylik calisma vizeniz elinizde ve bu 6 ay icerisinde oturma izniniz rahatlikla halledilecektir.

erdemir

Romanya`da Nasıl Çalışırım Başvuru Süreci

Romanya`da bir isyerinde maasli olarak calismak isteyen Turkiye vatandaslari icin, surec asagi yukari bu sekilde. Isveren olarak, farkli sartlarla calisan olarak, ogrenci-calisan olarak, ogrenci olarak, vs. gelen Turkiye vatandaslari icin surec daha farkli isleyecektir.

Iyi calismalar !

moderator